Ahşap Kompozit Nedir

20.03.2017
Ahşap Kompozit Nedir

Ahşap Kompozit kelimesinin İngilizce anlamı Wood Composite olarak bilinir. Ahşap tozu ( talaş ), PP, PE veya HDPE, ve belirli bir orandaki kimyasal karışımlardan ekstrüzyon yöntemi ile elde edilir. Bu ürünün hem ahşap olması hem de görünümünün ilgi çekici olması günümüzde insan tabiatına uygun olarak üretilir. Ülkemizde özellikle gıda üretimi ve tüketiminde ahşabın uyumu göz ardı edilemez. Dikkat edilen noktaları inceleyerek ahşap kompozit ürünü ahşaba alternatif bir yöntem olmaktadır. Ahşap kompozit, aslında ahşap gibi görünen plastik ile dayanıklılığı arttırılan ve dış ortamlar da yaşanan dezavantajları da yok eden bir ürün olarak piyasada varlığını sürdürmektedir. Elbette her ürünün olduğu gibi bu ürünün de yaygın olarak kullanıldığı yerler vardır.

Ahşap Kompozit üretimi yapan firmalar genellikle Yüzde 50 ahşap, Yüzde 40 PVC veya PE, Yüzde 10 oranında da kimyasal bileşim kullanmaktadır. Tabii ki bu oranlar markadan markaya değişiklik göstermektedir. Mesela bazı markalar PP/PE yerine HDPE kullanmaya tercih etmektedir. HDPE ( High Dens,ty Poly-Ethylene ) ürünü hem daha dayanıklı hem de daha kalitelidir. HDPE ürünü kullanan markalar da sattıkları ürünün fiyatını ona göre belirlemektedir. Değerlendirme aşamasında bu detayla göz önünde bulundurulur.

Ahşap Kompozit ürünleri çürümeye, aşınmaya karşı yüksek dayanıklılık gösterir. Ürün içerisinde su almadığı için bileşiminde kullanılan ağaç lifleri sayesinde suyu engellemektedir. Ahşap Kompozit ürününde alet ve makinelerin kullanılabilmesi sebebiyle hem kesilebilir hem de şekil verilebilir. Ayrıca ürün ömrü tamamlandığında aynı beton gibi nihai ürünler arasına hammadde olabilir. Ağaca göre avantajlarından birisi de endüstriyel ürünler üretilebiliyor olmasıdır. Bu ürünler ile yay, oval, asimetrik ve geometrik şekiller de verilebilir. Ahşap Kompozit ürünlerine asla bakım gerekmez. Herhangi bir boyaya ihtiyaç duyulmadığı için istenilen renkte üretim yapılmaktadır.

Ahşap Kompozit Ürün Özellikleri

Ahşap Kompozit Ürün Özellikleri

  • - Ahşap Kompozit marangozhanelerden alınan talaşlar ile imal edilir. Kesinlikle ağaç kesilmemektedir.
  • - Ürünler kesinlikle sudan ve güneşten etkilenmezler.
  • - Ahşap Kompozit ürünlerinin montajı kolaydır. Ayrıca asite karşı direnç gösterirler.
  • - Herhangi bir şekilde bakım ve boya ihtiyacı gerekmemektedir.
  • - Anti-bakteriyel özelliğine de sahiptir.

Ülkemizde doğal ahşap tercih edenlerin en büyük şikayet ettikleri konu, ahşap bakımının zorluğu ve sıklığıdır. Ahşap Kompozit ürünleri bakım gerekmez özelliği ile asla sizlere bu zorlukları yaşatmaz.

Tümü