Dış Mekânlarda Ahşap Kompozit

09.02.2018
Dış Mekânlarda Ahşap Kompozit

Ahşap kompozit kullanım alanları oldukça genişlemiş ve uzun ömürlü olması, istenilen şekle girmesi ve her türlü iklim koşullarına direnç gösterme özelliğine sahip olmaktadır. Tüm bunların yanında dış mekanlarda ahşap kompozit kullanımı da yaygınlaşmıştır. Soğuk, sıcak, nem, böceklenme vb. durumların kesinlikle görülmediği, her renge her şekle, her ölçüye uygunluk göstermektedir. Ahşap kompozit avantajları ile birlikte her alanda ister dış ister dış mekanlarda kullanılabilmesinden dolayı çok geniş kullanım kolaylığı sağlayabilmektedir.

Dış mekanlarda ahşap kompozit kullanımı doğal görünümü, sıcaklığı, olağanüstü gücü bakımından yıllarca özelliğini kaybetmemektedir. Genel olarak geçmişten günümüze görülen ahşaplardaki kullanım problemleri artık ahşap kompozit ile yaşanmamaktadır. Ahşap kullanımının zorluğu herkse tarafından bilinmektedir. Bir ahşapta görülmekte olan zamana, sıcaklığa, kullanıma bağlı olarak çürüme, böceklenme, renginde solma vb, şikâyetler devamlı olarak hem maddi hem de manevi olarak kayıp yaşatmaktadır. Ahşaptan yapılan birçok ürün için düzenli olarak yapılması gereken bakım bile bir fayda sağlamamaktadır. Ancak ahşap kompozit için bu durum söz konusu bile değildir.

Ahşap kompozit teak ağacından yapılmaktadır. Teak ağacı ise dünyada yalnızca Uzak Doğu’da yetişmektedir ki ülkemiz de bu ağacı ithal etmektedir. Bu ağacın işlenmesi ile ortaya çıkan ahşap kompozit estetik anlamda da çok güzel bir görsellik sunmaktadır. Ahşap kompozit için yapılacak düzenli bakım ile çok daha uzun ömürlü olmasın yardımcı olmakta asla eskime, çürüme, solma ya da böceklenme gibi durumların görülmemesine yardımcı olmaktadır.

Montajı da oldukça kolay olan ahşap kompozit asitlere karşı da direnç gösterme özelliğine sahiptir. Marangozhanelerde talaşlar yardımı ile imal edilen ahşap kompozit çok doğal görünüme sahip olan, geri dönüşüme sahip, ultra viyole ışınlarına karşı da büyük direnç gösteren bir özelliğe sahiptir. Ahşap kompozit ayrıca bakım gerektirmemektedir. Ancak istenir ise vernik veya boya yapılabilmektedir. Ahşaplarda görülmekte olan kıymıklaşmanın ahşap kompozit için söz konusu bile olmaması ve anti-bakteriyel özelliği taşıması ile her ortama ayak uydurmaktadır. Dış mekânlarda ahşap kompozit kullanımı da aynı avantajları sağlamakta, güneşe, sıcağa, soğuğa ya da yosun tutmaya karşı olukça direnç gösteren bir özelliğe sahiptir.

Tümü