WPC Wood Plastic Combosite

01.12.2017
WPC Wood Plastic Combosite

İngilizcede Wood Plastic Combosite – WPC olarak bilinen “ahşap kompozit nedir?” sorusu ahşap tozu ile plastikten ve değişen oranlarla yapılamakta olan kimyasal bileşimlerin karışımından yapılmakta olan bir üründür. Ahşap kompozit ifadesinden de anlaşılacağı gibi yapılan ürünün ahşaptan oluşması ile görünümünün ahşap olması ürünü oldukça cazip hale getirmektedir. Doğal görünümü ile çekiciliğini arttıran ve insanın tabiatına oldukça uygun malzemeden elde edilmektedir.

Ahşap kompozit ahşap işlemeciliğinde oldukça önemli bir alternatif olarak karşımıza çıkmaktadır. Özelliği ve kullanıldığı malzeme nedeni ile kazandığı dayanıklılık ve dış cephelerde dış mekanların hepsinde maruz kalınan soğuk, sıcak, nem çürüme, küf, yanma vb. durumların yaşanmasına engel olabilmektedir. Ahşap kompozit hem çeşitli alanlarda kullanımı olan hem de yaygın olarak tercih edilmesi bakımından hem de görsel olarak doygun ve güzel bir görünüm kazandıran çekici bir ürün olarak günümüzde oldukça fazla tercih edilmektedir. Çöp kutularından pencere pervazlarına kadar oldukça estetik bir görünüme sahip olan ahşap kompozit oldukça huzur veren bir görselliğe sahiptir.

“Ahşap kompozit nedir” sorusuna verilecek en uygun cevap ise çoğunlukla %50’si ahşaptan %40’ı PVC’den ve ’u ise sıkılaşmasına ve sertleşmesine yardımcı olacak kimyasal bileşimden oluşan ve çeşitli markalara göre de oranları değişebilen bir üründür. Bu oranlardaki değişimler markaya göre yaklaşık olarak %5 ile arasında farklılık gösterebilmektedir. Ayrıca ahşap kompozit özelliği içinde yer alan en önemli noktalardan biri ağaç kesimi ile yapılmadığıdır. Ahşap kompozit marangozhanelerde elde edilmekte olan talaşlardan yapılmaktadır. Oldukça dayanıklı bir ürün olan ahşap kompozit suya,, güneşe, çevre koşullarına karşı oldukça dayanıklı olduklarıdır.

Ahşap kompozit taşıdığı birçok özellik bakımından doğa ve çevre koşullarına karşı oldukça yüksek direnç göstermesidir. Montajları tahmin edilenden çok daha kolay yapılan, asitlere karşı dirençli olan, bakım ve boya gerektirmeyen bir özelliğe sahiptir. Ancak istenirse de boyama işlemi yapılabilmektedir. Ayrıca anti-bakteriyel özellik taşıması da ahşap kompozit kullanımının ne kadar sağlıklı olduğunu da göstermektedir. İçeriğinde barındırdığı lifler sayesinde su geçirmezliği, suyun nüfuz etmesinin önüne geçmesine yardımcı olurken kullanım ömrünü de uzatmaktadır.

Tümü